na de uitvaart

Florus Kruyne (1954) is geestelijk verzorger

nazorg florusOp de eerste verdieping in het kostershuisje van de Geertekerk heb ik mijn spreekkamer. Daar ga ik graag met je in gesprek over jouw verlies en hoe dit doorwerkt in je leven. Je kunt je eigen vragen inbrengen en ik kan jou bevragen. Samen zoeken we naar antwoorden. Ik laat me daarbij inspireren door een aantal wijsheidstradities, voornamelijk de christelijke en de boeddhistische.

We maken ruimte voor jou. Hoe gaat het echt met je? Vindt je je leven de moeite waard, nu je degene verloren bent die zo belangrijk voor je was. Wat troost je en wat helpt je om het vol te houden? Wat zijn jouw bronnen en waar hoop je op. We tasten je nieuwe werkelijkheid af.

Ik hoop je als gesprekspartner een hart onder de riem te kunnen steken en je in contact te mogen brengen met de stroom van het leven. Als mindfulness en compassietrainer kan ik je zo gewenst helpen om het contact met jezelf te herstellen en te ervaren. Wees welkom.

Je vindt meer informatie over mij op www.floruskruyne.nl.

Rouwbegeleiding voor ouderen

n quirineQuirine Menschaar (1957) is rouwtherapeut en beeldend kunstenaar.

Quirine Menschaar heeft zich gespecialiseerd in verlies op latere leeftijd. Ze heeft veel ervaring met het begeleiden van mensen die hun partner hebben verloren. Zo rond het 55-ste levensjaar verandert het perspectief op het leven vaak. U wordt zelf of door uw omgeving geconfronteerd met verliezen en het besef van uw eigen "eindigheid". Vaak dient het leven opnieuw herijkt te worden.
In de begeleiding van Quirine staat het voeren van gesprekken centraal. Aanvullend daarop kan er gewerkt worden met mindfulness, lichaamsgericht werken en creatieve middelen.

Voor meer informatie: www.verlies-en-rouw-utrecht.nl.

Gevoelens van rouw

nazorgVoor rouwen bestaat geen protocol: het overkomt je en je moet maar zien hoe je het aanpakt. Alles verandert en wat dat met je doet merk je o.a. aan reacties uit je omgeving. Het verlies van een dierbare betekent soms dat de bodem weggeslagen is onder het dagelijks bestaan. Wat te doen? Verzin voor binnen kleine rituelen. Maak een huisaltaartje, vertel ’s avonds aan hem of haar hoe het met u gaat. Haal een verse roos... Rituelen voeden de ziel in deze tijd van ontreddering. Er zijn troostkaartjes op de markt, die u kunnen helpen bij een dagelijkse meditatie. Uw concentratie is er misschien net toereikend voor.

En als u druk bent en het werk en het leven van alledag u weer opeisen, dan zijn kleine rituelen een manier om ruimte te maken en aandacht te geven aan uw gevoelens van rouw.

Als u bang bent dat u vastloopt in uw rouw kunt u beter niet te lang wachten met het inroepen van hulp. Neemt u dan contact op met uw huisarts of met Alting Uitvaarten. Wij hebben een team van nazorgconsulenten.

Na begrafenis: monument op graf

Het duurt enkele maanden voordat een grafsteen geplaatst kan worden. De grond moet voldoende inklinken om de steen te kunnen dragen, zonder risico op scheefzakken of breken.

Als u het graf niet naamloos wilt laten zijn, kunt u voor een tijdelijke grafmarkering kiezen met de naam van de overledene. Soms maken nabestaanden zelf een mooi bordje. Op sommige begraafplaatsen (St. Barbara in Utrecht) zorgt de begraafplaats daarvoor.
De kosten van een grafsteen staan zelden op de uitvaartnota. In principe regelen nabestaanden dit zelf met een steenhouwerij zonder tussenkomst van een uitvaartondernemer. Gemiddeld kost het maken van een grafsteen €2000,-. Het (terug) plaatsen van de steen kost gemiddeld €250,-