Veelgestelde vragen

Klik een vraag aan en u leest het antwoord. U kunt ons altijd bellen of mailen als u meer wilt weten.

Opbaren

Raadt u een thuisopbaring aan?

Het thuis verzorgen van de overledene en hem of haar in de vertrouwde omgeving houden, is een bijzondere ervaring voor de nabestaanden. Het maakt een heel persoonlijk afscheid mogelijk en is ons inziens zeer de moeite van het overwegen waard. U kunt bij de overledene waken, lezen, koffie drinken, samenzijn met elkaar of waar u maar behoefte aan hebt. Met de huidige middelen kan het thuis opbaren probleemloos verlopen.

Wij brengen de benodigde zaken mee, waaronder een koeling. De koelingen van tegenwoordig zijn geluidsarm. Wij komen iedere dag controleren hoe het met de opbaring gaat. In de dagen tussen overlijden en uitvaart verandert de overledene geleidelijk, waardoor nabestaanden toegroeien naar het moment waarop de kist gesloten zal worden. Dat moment wordt in overleg met u bepaald. Opbaren thuis is goedkoper dan in een rouwcentrum.

Het kan zijn dat u aanvankelijk kiest voor thuis opbaren en na 1 of 2 dagen toch liever heeft dat de overledene wordt opgehaald en overgebracht naar het rouwcentrum. Dat is uiteraard altijd mogelijk.

Opbaren zonder koeling is overigens ook mogelijk. Vanuit de antroposofie wordt het opbaren met graszoden gezien als een natuurlijk alternatief voor de koeling met behulp van een koelplaat.

Is een thuisopbaring altijd mogelijk?

Het antwoord is ja. Waar een wil is, is een weg. U hoeft er geen groot huis voor te hebben, de overledene kan boven op een bed opgebaard worden en later beneden in de kist gelegd worden. Bij opbaren in de huiskamer gebruiken we soms een kamerscherm. Als de kist niet horizontaal naar buiten kan, leggen we kussentjes in de kist, zodat de overledene niet gaat schuiven of we nemen de overledene mee op de brancard en leggen hem of haar elders in de kist. Een raam of deur uit de sponning nemen, een kapstok losschoeven, het is allemaal gebeurd. Het koel houden van de ruimte (17°C) betekent soms dat er een airco geplaatst wordt of in de winter een extra trui aangetrokken moet worden door de nabestaanden.

Ik heb een donorcodicil. Kan ik dan wel worden opgebaard?

Ja, dat kan zeker. De medicus verwijdert de betreffende organen op zo’n manier dat aan de buitenkant van het lichaam niets te zien is. Daardoor kunnen ook overledenen met een donorcodicil na de medische ingreep gewoon opgebaard en op de gebruikelijke wijze begraven of gecremeerd worden. Sommige transplantaties, zoals van het hoornvlies, kunnen zelfs thuis worden verricht.

Hoe gaat het met euthanasie?

Voor de laatste verzorging en alles wat daar op volgt, maakt het niet uit waar of hoe iemand overleden is. In geval van euthanasie komt de gemeentelijke schouwarts langs voor onderzoek omdat euthanasie gezien wordt als een onnatuurlijke dood. Nadat het lichaam vrijgegeven is gaat alles op dezelfde wijze als bij overlijden door een natuurlijke doodsoorzaak.

Wat is tijdelijk balsemen (thanatopraxie)?

Balsemen is een behandeling die erop gericht is om de overledene langer te conserveren. Het belangrijkste doel ervan is de "cosmetische werking" namelijk het voorkomen van verkleuringen, de zogenaamde lijkvlekken. Dit wordt bereikt door al het bloed uit de bloedbaan te vervangen door een conserverende vloeistof en het overige vocht in de organen weg te zuigen. Sinds 1 januari 2010 is balseming toegestaan, het betreft een tijdelijke conservering, waardoor het lichaam van de overledene ongeveer tien dagen ‘toonbaar’ blijft. Balseming betekent dat de koeling waarop de overledene gewoonlijk ligt, overbodig is. Het is mogelijk om de balseming thuis te laten doen. De behandeling duurt ongeveer 2 uur.